Biologische eten gezonder, of juist niet?

Biologische eten gezonder, of juist niet?

Biologisch is een term die steeds vaker wordt gebruikt. In de eerste instantie gebruikten we de term Biologisch in combinatie met eten en drinken maar tegenwoordig bestaat er ook biologische kleding. Volgens Bionext is Biologisch de manier om lekker en divers eten te produceren zonder dat daar chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest bij komt kijken. Kortom Biologische voedingswaren hebben respect voor de natuur en zouden op ‘gezondere’ wijzen geproduceerd zijn.

Mensen worden en kiezen steeds bewuster, we zijn steeds beter op de hoogte van de consequenties van diverse processen voor onze natuur. Vandaar ook de keuze voor biologische producten, nadeel van biologische producten is de prijs. Doordat deze producten op een eerlijke en gezonde wijze worden geproduceerd zou de kwaliteit ook beter moeten zijn vandaar het prijsverschil. Daarnaast kan een biologische boer vaak niet het aantal dezelfde hectares oogsten als een reguliere boer. Kortom het kost wat maar je hebt dan ook wat, zou je denken.

imageRecent onderzoek heeft echter aangewezen dat er geen aantoonbare gezondheidsvoordelen aan te tonen zijn bij consumptie van Biologische producten. Het onderzoek is een van de grootste onderzoekanalyses geweest op dit gebied. Daarnaast zijn voor de analyse gegevens op een rij gezet van de afgelopen 45 jaar. Kortom informatie genoeg. Als we praten over de omzet van biologische producten praten we over een ruime 881 miljoen euro. Met name de laatste twee jaar is de omzet van biologische producten ontzettend hard gestegen. We kunne dus concluderen dat biologische producten steeds populairder worden.

Toch is uit het onderzoek gebleken dat de voedingswaarde van biologisch eten nauwelijks lijkt te verschillen van ‘normaal’ voedsel. Zo zouden biologische producten meer vitaminen en mineralen moeten bevatten, echter bleek uit het onderzoek dat dit niet het geval is. Daarnaast zou er in biologisch voedsel minder bestrijdingsmiddelen en gevaarlijke bacteriën aan worden getroffen. Ook dit blijken fabeltjes.

De voordelen van biologisch voedsel hebben dus met name betrekking op duurzaamheid en dierenwelzijn. Zo worden biologische producten wel altijd eerlijk geproduceerd en vindt er dus geen dierenleed plaats. Wat vindt u van biologisch eten? Proeft u het verschil tussen biologische producten en ‘normaal’ geproduceerde producten? Wij zijn erg benieuwd deel daarom uw ervaringen met ons.